Bericht van Hans Schonfeld: ‘Seksueel geweld’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.


“Uit onderzoek naar Seksueel Geweld tegen Kinderen blijkt dat de dader in 38 procent een familielid is van het slachtoffertje. Dus één van de ouders, een broer of zus, oom of tante. Maar ook van het overige deel van de daders is het overgrote deel een bekende van het slachtoffertje. De oppas, de sportleraar, buurman of buurjongen.

Veel te vaak wordt gedacht dat seksueel gevaar van buitenaf komt. De klassieke enge, onverzorgde en onbekende man in de bosjes. Dat beeld is zo hardnekkig omdat we onszelf graag geruststellen.  Want in werkelijkheid komt het gevaar dus juist bijna altijd van heel nabij. Moet je je eens proberen voor te stellen hoe dat er bij de slachtoffers in hakt. Aangifte doen is al heel lastig en in dit soort gevallen extra moeilijk.

Het is daarom goed dat de politie zich gespecialiseerd heeft in de opvang van kinderen en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Daarbij staan de slachtoffers en niet het strafrecht centraal. Het gaat daarbij in de eerste plaats om het geweld dat is gepleegd en de verwerking daarvan; en zo hoort het ook tenslotte.”

Bericht achterlaten