Bericht van Hans Schönfeld: ‘Over slimme apparaten’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Wanneer ik s’ avonds naar huis rijdt, weet mijn computer dat ik geen afspraken buitenshuis meer heb en begint mijn huis te verwarmen, zodat het aangenaam is wanneer ik arriveer. Sinds enkele maanden gaat mijn verlichting aan, zodra ik binnen het bereik van mijn modem ben. Wanneer we bezoek hebben stelt de verlichting zich in op romantisch en wanneer ik studeer of columns schrijf dan stelt mijn verlichting zich in op concentratie.

Steeds meer apparaten en machines zijn steeds via het internet met elkaar verbonden en worden zo intelligent dat ze zich op mijn voorkeuren aanpassen. De onderlinge wordt Internet of Things (IoT) genoemd en de aanpassing aan voorkeuren Artificiële intelligentie.

Ik verwacht veel verbeteringen door dergelijke systemen. Ook voor de politie en de overheid zijn ze belangrijk. Iedere jaar sterven er in ons verkeer meer dan 650 mensen; zeg maar twee MH17’s vol. Autofabrikanten werken aan slimme auto’s en streven naar 0 dodelijke slachtoffers door slimme auto’s binnen 5 jaar. Slimme systemen maken het bijvoorbeeld mogelijk dat de straatverlichting een aantal nachten op een hoger niveau wordt gezet nadat er in uw buurt is ingebroken, wat bijdraagt aan het voorkomen van inbraken.

Er is maar één randvoorwaarde wat mij betreft. Er moet sprake zijn van een goede beveiliging. De apparaten gaan dat zelf verzorgen. Ze worden zo slim dat ze alleen onderdeel willen gaan uitmaken van vertrouwde netwerken, gebaseerd op wederzijdse authenticatie, identiteit en integriteit. Om het met de kreet van een grote winkelketen te zeggen. “We zijn toch niet GEK”.

Bericht achterlaten