Bericht van Hans Schönfeld: ‘Vliegtuigen boven Amsterdam’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Dit jaar moet er een besluit worden genomen over de groeimogelijkheden van Schiphol en worden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Ik woon dicht bij het centrum in Amsterdam-Zuid. Zeer regelmatig vliegen er op 200 meter hoogte Boeings over mijn huis met een enorm lawaai.  Als bewoner heb ik helemaal geen milieueffectrapportage nodig om te kunnen constateren dat de maat vol is. Het worden er steeds meer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat acht gemeenten rond Schiphol bekend hebben gemaakt op voorhand te twijfelen aan de betrouwbaarheid van cijfers, die door Schiphol moeten worden opgeleverd. Bij het berekenen wordt ongetwijfeld gebruik gemaakt van nieuwe rekentrucks, waardoor er toch nog ruimte voor groei mogelijk lijkt.

Die cijfers zouden in er in 2016 al zijn. Maar dit bleek een ondeugdelijke berekening. In september 2017 publiceerde Schiphol al cijfers, waaruit bleek dat verdere groei mogelijk is. De staatssecretaris hield publicatie tegen omdat  er “grote verschillen in uitkomsten” tussen het oude en het nieuwe onderzoek bleken.

Inmiddels hebben meerdere gemeenten geen vertrouwen meer in het onderzoek, en ik ook niet. Echt triest is dat de gemeenten Haarlemmermeer, Amsterdam en Zaanstad zich er niet over willen uitspreken. Amsterdam bezit meer dan twintig procent van de aandelen van Schiphol. Dat zit ongetwijfeld achter deze onbegrijpelijke houding. Ook de gemeenteraad in Amsterdam hoor je er nauwelijks over. Voor mij staat één ding vast, mijn stem gaat dit jaar naar een partij die het gevaar en de geluidshinder van vliegtuigen boven mijn stad wil tegengaan. Ik hoop dat vele Amsterdammers mijn voorbeeld zullen volgen.

Bericht achterlaten