Bericht van Hans Schönfeld: ‘Zelfrijdende systemen’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

“Begin dit jaar verscheen er op het internet een filmpje van een zelfrijdende Tesla die op een Nederlandse snelweg reed. De dashboard camera filmde een ongeval tussen auto’s die enkele tientallen meters voor de Tesla reden. Maar filmde ook dat de Tesla, ongeveer 3 seconden voordat het ongeval plaatsvond, alarm sloeg, de besturing overnam en zo een kettingbotsing voorkwam. Dit toont aan dat zelfrijdende systemen vervoer van mensen en goederen radicaal gaan veranderen. Files en opstoppingen zullen verminderen omdat verkeersongelukken altijd het gevolg zijn van menselijke fouten.

Verkeersongevallen eisen per jaar ongeveer 1,2 miljoen dodelijke slachtoffers. Dat aantal zal drastisch afnemen evenals het aantal gewonden en veroorzaakte schade. Verwacht wordt dat zelfrijdende auto’s binnen 10 jaar populairder zullen zijn dan die met bestuurders.

Datzelfde gaat ook gelden voor opererende robots. Die drinken niet, hebben geen last van trillende handen of hebben net ruzie gehad met hun vrouw voordat de scalpel in je lichaam wordt gezet. Het klinkt misschien nog wat eng, maar wanneer uit de statistieken blijkt dat bepaalde operaties veel veiliger zijn wanneer ze worden uitgevoerd door een robot in plaats van een mens zal de robotchirurg uiteindelijk populairder worden van de menselijke chirurg, net zoals bij zelfrijdende auto’s wordt verwacht.”

Bericht achterlaten