Bericht van Ijsbrand van Veelen: ‘De redding van Sant’Alessio’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend de internationale blik van IJsbrand van Veelen van 360 Magazine.

Het afgelopen Paasweekeinde werden ruim 8000 vluchtelingen gered uit gammele bootjes voor de kust van Libië. Ze waren op weg naar Italië, waar dit jaar naar verwachting zo’n 300.000 vluchtelingen zullen aankomen.

Toch is het in Italië niet overal kommer en kwel vanwege de vluchtelingenstroom. In de punt van de Italiaanse laars ligt het piepkleine dorp Sant’Alessio. Het slaperige dorpje telt ongeveer 300 inwoners, maar een groot deel daarvan verblijft elders – in Turijn, Milaan, Frankrijk en zelfs Australië.

Burgemeester Stefano Calibro wilde een totale leegloop van zijn dorp voorkomen en deed drie jaar geleden een aanvraag bij een hulpfonds voor vluchtelingenopvang. Sindsdien wonen er in enkele leegstaande huizen vluchtelingen uit Koerdistan, Gambia, Nigeria, Mali en Senegal.

Er zijn zware gevallen bij. Mensen met psychische trauma’s, slachtoffers van prostitutienetwerken, mensen met HIV, een doofstom echtpaar – en allemaal krijgen ze hulp van dorpelingen en professionals uit de omgeving.

Taallessen, juridische bijstand, medische en psychologische hulp en allerlei cursussen op het gebied van koken, tuinieren, muziek maken, ambachten leren – alles wordt uit de kast getrokken om de getraumatiseerde nieuwelingen weer op de been te krijgen.

De Italiaanse staat betaalt voor de nieuwkomers en het dorp vaart er wel bij. In tegenstelling tot veel andere gemeenschappen in de omgeving kon in Sant’Alessio het plaatselijke café openblijven, evenals de kleine supermarkt, de huisartsenpost, de apotheek en de sportgelegenheden.

De burgemeester is blij. De bewoners zijn blij. En de vluchtelingen zijn heel blij.

Bericht achterlaten