Bericht van Jaap Brienen: ‘Janelle Monae en Prince’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Jaap Brienen, DJ en muziekkenner.

Een paar weken geleden hoorde ik voor het eerst ‘Make me feel’, de nieuwe single van Janelle Monae. En net als veel andere mensen die ik erover sprak, moest ik bij dat nummer vooral denken aan een andere artiest. Het had wel heel veel weg van… Prince.

De combinatie van geluiden van elektronische drums, die typische synthesizer, het slaggitaartje. En dan het arrangement van het nummer: eigenlijk heel minimaal, maar zo funky. Het is precies de sfeer van een Prince-nummer als ‘Kiss’. En je zou bijna denken dat His Royal Badness het nummer zelf gemaakt heeft. Afgelopen week las ik dat dat dus ook zo is. Althans, een beetje… misschien. Maar niemand wil het echt toegeven.

Prince heeft geholpen met een paar songs op haar nieuwe album, dat gaf Janelle Monae toe. En verder wilde ze er vooral niet al te veel over zeggen. Maar een DJ die veel met Prince samenwerkte was specifieker in een Facebook-post: De synthesizer die je hoort in die nieuwe single: Dat is Prince zelf. Ze zegt dat ze erbij was toen ‘ie hem inspeelde, en ze herkende het meteen toen ze het liedje op de radio hoorde. Maar ook hier weer veel geheimzinnigheid: die Facebook-post werd na een dag verwijderd.

Luister met dit verhaal in je achterhoofd nog eens naar ‘Make me feel’ van Janelle Monae. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben geneigd het verhaal te geloven. Sterker nog: die gitaar iets verderop in het liedje: dat is hem ook volgens mij.

Bericht achterlaten