Bericht van Jaap Brienen: ‘Wat doet muziek met je?’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Jaap Brienen, DJ en muziekkenner.

“Wat doet muziek met je, en wanneer vinden we iets goed of leuk of mooi? Vanuit deze gedachte begonnen wetenschappers in Engeland eerder dit jaar aan een onderzoek. Ze lieten muziek horen aan proefpersonen, en letten op wat er gebeurde. Ze keken dan naar een hersenscan, maar ook naar bijvoorbeeld activiteit bij lachspieren, en of de persoon in kwestie op de maat mee tikte met de voet. Wat denk je dat het beste liedje aller tijden is, volgens dat onderzoek?

Het was… Africa, van Toto. De kans is vrij groot dat je nu iets denkt in de richting van: Nou, dat vind ik niet. Nog een onderzoek dan, een paar jaar geleden. Dat was ook een Britse onderzoeker, en die keek toen naar heel veel top-zoveel-allertijden-lijstjes, en onderzocht welke eigenschappen alle liedjes die goed scoren dan gemeen hebben. Eigenschappen dus die minder voorkomen in liedjes die niet steeds weer in die lijstjes opduiken. Denk aan toonsoort, tempo, gebruik van akkoorden, en de opbouw van een liedje. Vervolgens keek hij naar in welk liedje die eigenschappen dan het meest voorkomen. Dat liedje zou dan volgens de onderzoeker het meest iconische liedje aller tijden zijn.

Klinkt best plausibel, toch? De uitkomst, dan. Het meest iconische liedje aller tijden, is… Niet Africa van Toto. Nee, het is… Nirvana – Smells like teen spirit. En misschien denk je nu, net als ik, zeker een goed liedje, maar… het meest iconisch? Aller tijden? Nee, de vraag wat de beste muziek is, moet je niet overlaten aan de wetenschap. Die vraag kunnen we best zelf beantwoorden, toch? Daarom hoop ik ook dat je jouw stem laat horen bij de Sublime 500. Daarin beperken we ons tot de muziek die bij deze zender hoort, onze Fresh Jazzy Sounds. Maar dan bepalen wíj met zijn allen wat we het beste en meest iconisch vinden. Doe je mee? Stemmen doe je hier

2 reacties op “Bericht van Jaap Brienen: ‘Wat doet muziek met je?’

  1. Inga

    leuk je weer te horen kwa DJ blijf jij mijn favortie 🙂 🙂 🙂 Ik rij weer vrolijk naar het werk toe

Bericht achterlaten