Bericht van Jaap Brienen: ‘Walter Becker’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Jaap Brienen, DJ en muziekkenner.

Afgelopen weekend overleed Walter Becker: een van de twee gezichten van de band Steely Dan. Een band die groot werd in de jaren zeventig en die in zo’n beetje alles volslagen a-typisch was. Om te beginnen natuurlijk de beide voormannen: Walter Becker en Donald Fagen. Twee vreemde muzieknerds, met een hekel aan publiciteit. Interviews gaven ze liever niet, en op hun platen stond nooit een foto van de twee. En dan hun muziek: niet te vangen in een genre: het had wat pop, wat funk, wat jazz, wat rock, maar het had van allemaal niet genoeg om ook echt dat etiket erop te plakken.

Hun muziek en hun producties waren zo ingewikkeld dat ze er zelf ook wel eens gek van werden. Dagenlang konden Becker en Fagen met zijn tweeën in de studio zoeken naar dat ene geluidje. Solo’s moesten eindeloos opnieuw worden ingespeeld omdat de heren nog niet tevreden waren. Concerten geven was dan ook niet vanzelfsprekend, en Fagen en Becker hadden er zeker in het begin een grondige hekel aan. Maar uiteindelijk deden ze het, en tot deze zomer traden ze nog op.

Nu weten we dus dat ze nooit meer samen op het podium zullen staan. Maar de dood van Walter Becker wordt niet de dood van Steely Dan, zo liet Donald Fagen weten in een reactie. Hij wil de muziek die ze samen hebben gecreëerd zo lang mogelijk in leven houden, zo schreef hij.

2 reacties op “Bericht van Jaap Brienen: ‘Walter Becker’

  1. Ineke

    Sinds een paarxdahen ben ik Sublime door een kabelstoring op mijn radio kwijt. Ik weet nu niet meer wat de kabelfrequentie (dus NIET de etherfrequentie) is in de regio Leiden. Kunt u mij die laten weten? Alvast dank en Mvg, Ineke

Bericht achterlaten