Bericht van Jaap Brienen: ‘You Better Call Tyrone’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Jaap Brienen, DJ en muziekkenner.


Vanmiddag begint in Rotterdam het North Sea Jazz Festival. Het is het weekend dat Ahoy verandert in een grote muzikale snoepwinkel. Ik noem eens wat uit de programmering van dit jaar: Jamiroquai, Norah Jones, George Benson, Herbie Hancock, Steve Winwood. Veel te veel om allemaal te kunnen zien, dus het wordt weer keuzes maken. Eén van de keuzes die ik voor mezelf al gemaakt heb, is die voor Erykah Badu. Ze speelt er op zondagavond, en daar wil ik echt bij zijn.

Haar concerten staan erom bekend dat ze niet zelden memorabel zijn. In 1997 trad zij bijvoorbeeld op in een concertzaal in Londen. Ze zat er lekker in, het publiek deed goed mee, en Erykah besloot nog een stukje te improviseren met haar band. De band zette in, en Miss Badu begon haar verhaal begon over haar vriend. Het werd een klaagzang over hoe hij veel meer tijd aan zijn vrienden besteedde dan aan haar, en dat ze dat spuugzat was. Weet je wat je doet? Je belt die maat van je maar, die Tyrone, en vraag hem maar of hij je spullen komt halen, want ik zet je eruit.

De opname van dat nummer werd uitgebracht als single, en werd een enorme hit. En dat nummer ontstond dus daar ter plekke, tijdens dat concert. Dit weekend zijn er tijdens North Sea Jazz weer ruim 150 kansen op dit soort onvergetelijke momenten. Nu maar hopen dat ik op het juiste moment de juiste zaal binnenwandel.

Foto: Hans-Peter van Velthoven

Bericht achterlaten