Bericht van Jaap Brienen: ‘Young Gun Silver Fox’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Jaap Brienen, DJ en muziekkenner.

Soms klinkt nieuwe muziek als oude muziek. En dat is dan niet altijd een compliment. Maar in het geval van het liedje dat ik je zo ga laten horen, is het dat zeker wel. Althans, de makers van het liedje zullen zeer vereerd zijn als je zegt dat het zo oud klinkt. Dat is namelijk precies de bedoeling van Young Gun Silver Fox. Dat is de band waar ik het over heb.

Laat ik je eerst even voorstellen aan de twee hoofdrolspelers: De één is de Brit Andy Platts, hij is ook leadzanger van de band Mamas Gun. De ander is Shawn Lee, 53 jaar oud, en een Amerikaanse muziekveteraan, die werkte al met bijvoorbeeld Jeff Buckley, Kelis en Amy Winehouse. Even opletten: Andy Platts, van Mamas Gun dus, noemen we vanaf nu daarom Young Gun. En Shawn Lee heeft opvallend lange zilvergrijze haren, noemen we daarom Silver Fox. Hier heb je meteen de verklaring van de naam van het bandje dat de twee een paar jaar geleden begonnen: Young Gun Silver Fox.

Deze twee mannen delen een grote voorliefde voor een muziekstroming uit de late jaren zeventig, vroege jaren tachtig. Denk aan bands als Steely Dan, Hall & Oates, The Doobie Brothers, maar ook Fleetwood Mac en The Eagles. Die maakten toen een soort supersofte variant van rockmuziek, waarin veel elementen uit de soul en soms ook jazz zaten. Mooie liedjes, veel koortjes in de zang – samenzang dus – foutloos geproduceerd. Precies DAT is wat de twee hoofdrolspelers in dit verhaal ook willen maken. En als je het mij vraagt slagen ze daar erg goed in. De nieuwe single van Andy en Shawn heet Lenny, en bij mij zat ie na één keer horen al in mijn hoofd gebakken. Young Gun Silver Fox dus – het klinkt als vroeger, maar het is van nu. Lenny is nieuw op de playlist bij Sublime FM. 

Bericht achterlaten