Bericht van Kasper van der Meulen: ‘Geloof niks van wat je denkt’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Kasper van der Meulen, oprichter van MindLift Learning en auteur van het boek MindLift – Mentale Fitness voor het Moderne Brein.

Zo in de vakantieperiode trekken veel mensen de wereld in om zich open te stellen voor nieuwe ervaringen, mensen en plekken. Maar hoe open staat jouw brein eigenlijk? Een hardnekkige en vaak onbehulpzame gewoonte van de menselijke psyche noemen we de ‘confirmation bias’. Oftewel de neiging om alleen die dingen te geloven die je eigenlijk al geloofde. En hierdoor ben je bij het ontvangen van nieuwe input, het leren van nieuwe dingen of het voeren van gesprekken eigenlijk alleen de dingen eruit aan het filteren die je al geloofde, om deze vervolgens nog sterker te bevestigen. En dit zorgt er onder andere voor dat mensen niet van mening veranderen wanneer ze informatie te horen krijgen die hun mening tegenspreekt. Zelfs als die informatie volledig accuraat is en hun mening dus eigenlijk nergens op slaat.

Dit afsluiten voor nieuwe informatie kan je een dode hoek geven voor nuttige dingen die buiten die bubbel liggen en zo je persoonlijke vooruitgang remmen. De eenvoudigste manier om hiervan te ontsnappen is om te stoppen met het vertrouwen van je eigen gedachten. Dus elke keer als je iets denkt of jezelf erop betrapt dat je weer in je oude riedeltje zit, vraag je jezelf even af hoe die gedachte daar komt, wanneer deze zienswijze gevormd is, en of het nog wel waar is. En dan de moeilijkste, maar misschien wel meest waardevolle is om mensen op te zoeken waar je het niet mee eens bent en eens te proberen om echt te begrijpen waarom ze geloven wat ze geloven. Het levert op zijn minst een paar interessante gesprekken op.

 

Bericht achterlaten