Bericht van Kasper van der Meulen: ‘Ik heb helemaal geen tijd voor een burn-out’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Kasper van der Meulen, oprichter van MindLift Learning en auteur van het boek MindLift – Mentale Fitness voor het Moderne Brein.

“Ik focus me graag op veel resultaat voor weinig werk…En dat is verdraaid lastig in deze drukke tijden. Stel je dit eens voor: Een houthakker zwoegt en zweet met zijn bijl in het bos om zoveel mogelijk bomen om te kappen. Dag in – dag uit.

Op een dag kom jij die houthakker tegen en na een korte observatie bemerk je dat de bijl waarmee de hij hakt ontzettend bot is geworden. Zonde van de energie! Je probeert de houthakker er van te overtuigen om even te stoppen met hakken om zijn bijl te slijpen maar hij weigert: “daar heb ik helemaal geen tijd voor, ik moet nog ontzettend veel hout hakken!”. Hoe absurd het ook lijkt, veel van onze dagelijkse taken voeren we precies op deze manier uit. Zo wist ik zelf al eens te zeggen: “een burnout?! Ik heb helemaal geen tijd voor een burnout!”.

Vaak zijn we zo druk met de dingen doen die gedaan moeten worden, dat we geen tijd meer maken om te investeren in het basisvermogen om die dingen te doen. We focussen meer op de productie, dan op de productiecapaciteit. We hakken wel het hout, maar slijpen niet de bijl uit de angst dat het slijpen van de bijl zoveel tijd kost dat we geen hout meer kunnen hakken. Wat zou je deze week kunnen doen om in jezelf te investeren, zodat je daarna weer meer te geven hebt?”

Bericht achterlaten