Bericht van Kasper van der Meulen: ‘Mentale Magie’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Kasper van der Meulen, oprichter van MindLift Learning en auteur van het boek MindLift – Mentale Fitness voor het Moderne Brein.

Ik focus me graag op de weg van de minste weerstand. Ken je dat gevoel dat je vlak voor een deadline – wanneer het eigenlijk net te laat is – je opeens de focus en toewijding vindt die je nodig hebt om in een korte tijd een enorme lading hoge kwaliteit werk af te krijgen? Ik wel. Of de klus nou eenmaal te groot was of je te laat was begonnen…er ontstaat een soort van mentale magie wanneer je net te weinig tijd hebt om een klus te klaren. Helaas is die magie uit noodzaak geboren en is het geen goed teken waneer je deze moet aanwenden. Maar als je weet dat die magie bestaat….waarom zou je niet doelbewust de omstandigheden creëren waaronder deze kan ontstaan.

Dit doe je met microdeadlines: in plaats van dat je wacht op de grote boze deadline om echt aan de slag te gaan, knip je je taak op in kleine stukjes en geef je jezelf net te weinig tijd om het af te ronden. Zet een timer op 20 minuten voor een taak van 30 minuten met de regel dat je moet stoppen als de timer gaat. Neem dan pauze en start een nieuwe micro-deadline. Niet alleen krijg je zo meer gedaan, maar heb je ook meer pauze en doe je aan een soort mentale interval training waardoor je focus ijzersterk wordt en deadlines steeds minder indrukwekkend worden.

Bericht achterlaten