Bericht van Kasper van der Meulen: ‘Patronen doorbreken’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Kasper van der Meulen, oprichter van MindLift Learning en auteur van het boek MindLift – Mentale Fitness voor het Moderne Brein.

Is het je wel eens opgevallen, dat het je alleen opvalt dat je een schilderij hebt, wanneer deze scheefhangt? Je schilderij was al die tijd aanwezig in je huis maar omdat het al lang exact hetzelfde hing, had je het eigenlijk niet meer door. Of heb je wel eens dat je je vaste route van je werk naar je huis rijdt… en dat je opeens thuis aankomt en eigenlijk niet kan herinneren hoe je er precies kwam? Of dat je je tanden poetst en je 5 minuten later niet helemaal meer kan herinneren of je eigenlijk wel je tanden gepoetst hebt?

Hoe vaker je iets doet, hoe meer je leert om het op de automatische piloot te doen. Het wordt deel van het vaste setje patronen in je brein en hoe minder je er bij oplet, hoe minder energie het kost om het uit te voeren. Super handig dus zo’n mentale autopiloot. Tenzij je je leefstijl wil gaan aanpassen. Dan merk je opeens dat die automatische patronen toch wel erg ingebakken zijn. En niet altijd even onschuldig als een scheef schilderijtje of tanden poetsen. Bijvoorbeeld eetpatroon, de manier waarop je omgaat met je geliefden of de soms gemene dingen die je tegen jezelf zegt.

Als je dit merkt in je eigen leven kun je eens proberen om één van die patronen te gaan doorbreken, maar begin dan ook met de eenvoudigste. Poets eens je tanden met je linkerhand, neem een volledig onbekende route naar huis, of stel jezelf eens op een andere manier voor. Je wordt je hierdoor bewust van je mentale autopiloot en je kan merken dat hele alledaagse dingen opeens weer leuk en uitdagend worden.

Bericht achterlaten