Bericht van Kasper van der Meulen: ‘Stress zit niet in je hoofd’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Kasper van der Meulen, oprichter van MindLift Learning en auteur van het boek MindLift – Mentale Fitness voor het Moderne Brein.

Wanneer we ons gestresst voelen krijgen we vaak van onze medemens de tip: maak je niet druk joh, het zit allemaal in je hoofd. Deze opmerking komt voort vanuit de gedachte dat stress alleen ontstaat door de manier waarop je een situatie bekijkt, en hoeveel het je kan schelen hoe die situatie afloopt. Als je gewoon je manier van denken erover verandert, dan verdwijnt de stress als sneeuw voor de zon! Maar helaas is dat niet het geval.

Hoewel er inderdaad zowel positieve als negatieve stress bestaat, en je je mening kunt veranderen over wat je er van vindt…stress is nog steeds stress. En fysiologisch gezien is er eigenlijk geen verschil tussen angst voor een deadline of opwinding voor een spannend project. Als je gedurende langere tijd chronische stress houdt dan raakt je lijf hier van overhoop, je hormonen worden ontregeld en je zenuwstelsel komt vast te zitten in de actiestand. Stress zit dus niet alleen tussen je oren, maar ook in je zenuwstelsel.

Hoe ga je hier mee om? Hoe eenvoudig het ook klinkt: rust. Echte, diepe rust en ontlading. Dus niet alleen proberen de stress anders te bekijken, maar vooral ook eens echt helemaal de andere kant op kijken, je ogen in de staarstand en je lijf in de spaarstand. Veel succes!

Bericht achterlaten