Bericht van Maria van der Heijden: ‘Barbecue-seizoen geopend’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Maria van der Heijden, directeur van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland.

Het is lente. De zon schijnt en de mensen komen weer uit hun huizen. Heerlijk! Zoals een vriend van mij zegt: het barbecue-seizoen is officieel geopend! Hij is er gek op: hamburgers en speklappen roosteren op een smeulend vuurtje, met een biertje erbij, of een witte wijn. Lekker natuurlijk, maar toch zou ik om twee redenen een lans willen breken voor de traditionele Indiase keuken.

Ten eerste is Indiaas eten heerlijk. Ik ben vaak in India geweest, en smul daar altijd van de exotische kruiden, de geuren en kleuren. Linzencurry met papadums bijvoorbeeld.

Ten tweede wordt er in de traditionele Indiase keuken nauwelijks gebruik gemaakt van vlees. En dat is maar goed ook, want vlees is enorm belastend voor natuur en klimaat. Een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen komt door de productie van vlees.

Daarom ben ik erg blij dat bedrijven, brancheorganisaties en de overheid kort geleden het zogenaamde ‘eiwittenconvenant’
heeft gesloten. Ze werken samen om plantaardige eiwitten beter beschikbaar en aantrekkelijk te maken, als alternatief voor dierlijke eiwitten. Het eiwittenconvenant moet allerlei nieuwe en smakelijke producten opleveren.

Voor India betekent dat miljoenen mensen niet opeens ook allemaal vlees gaan eten, zoals wij in het westen gewend zijn. Voor mijn barbecuende vriend betekent dat dat hij op termijn niet alleen vlees staat te braden, maar ook hapjes van plantaardige eiwitten, uit bijvoorbeeld bonen, linzen of noten. Lekker, met een biertje erbij, of witte wijn.

Bericht achterlaten