Bericht van Maria van der Heijden: ‘Domweg gelukkig op een dance event’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Maria van der Heijden, directeur van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland.

Waaraan denkt u als ik zeg: Lowlands, Mysteryland en Amsterdam Dance Event? Waarschijnlijk niet meteen aan duurzaamheid. Toch speelt maatschappelijk verantwoord ondernemen op deze drie mega-evenementen een belangrijke rol – naast de muziek, de acts en de sfeer natuurlijk.

Zo stimuleert Lowlands zijn bezoekers om met het OV te komen, met korting op treintickets en speciaal busvervoer. En het water in de douches en toiletten op het terrein komt uit de naastgelegen Lowlands-vijver. Mysteryand is een echte koploper op duurzaamheidsgebied, met kraanwaterbarren, biologische catering en veel aandacht voor CO2-reductie. En Amsterdam Dance Event heeft het duurzaamheidssymposium ADE Green als vast programmaonderdeel, waar onder meer de ‘A Greener Festival Award’ wordt uitgereikt.

Een van míjn favoriete festivals is De Parade, het rondtrekkende theatergezelschap dat nu in Utrecht is neergestreken. Los van de gezellige sfeer en de mooie voorstellingen kan ik er ook mijn duurzame hart ophalen. De opbrengst van de biologische huiswijn wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het aanplanten van 20.000 bomen. En op de Parade vind je geen wegwerpborden, -bestek of -glazen.

Behalve door kraanwaterbarren, biologisch eten en korting op treinkaartjes draagt dit soort evenementen op een nog veel belangrijkere manier bij aan een betere wereld. Ze brengen mensen bij elkaar, en creëren daarmee een gevoel van saamhorigheid. En ik weet zeker dat festivals het geluksgevoel van mensen verhogen. Want wie wordt er nou niet blij van een goed feestje?

Bericht achterlaten