Bericht van Maria van der Heijden: ‘Duurzaam op vakantie’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Maria van der Heijden, directeur van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland.

Hoera, het is vakantie! Lekker kamperen in Frankrijk, wandelen in de bergen, of cultuur snuiven in een oude stad. Dat wordt genieten! Ik geef u graag drie tips voor een duurzame vakantie.

Tip 1: kies een duurzaam verblijf. Duurzaamheid is niet alleen hot in Nederland. Steeds meer campings, vakantieparken en hotels in de wereld besteden aandacht aan energiebesparing, afvalscheiding en het behoud van de natuur. Via bookdifferent.com kunt u precies zien welke locaties goed bezig zijn.

Tip 2: drink kraanwater. De gemiddelde toerist koopt twee keer per dag een flesje drinkwater. Als die flesjes niet gerecycled worden, is de kans groot dat ze als plastic soep in de oceaan eindigen. Het is dus slimmer om hetzelfde flesje steeds opnieuw te vullen. In heel Europa kunt u dat veilig doen, maar bijvoorbeeld ook op veel plekken in Cambodja, Bali, Zuid-Afrika, Jamaica en in Paramaribo. Check het even op isthewatersafetodrink.com.

Tip 3: wees trots op Nederland. Als u met de lokale bevolking praat, dan kunt u opscheppen over het aandeel duurzame energie in Nederland, over onze zonnepanelen en onze windmolenparken in de Noordzee. Let op: deze tip geldt alléén wanneer u naar Luxemburg of Malta gaat. Alle andere landen doen het beter dan Nederland op het gebied van duurzame energie. Vraagt u daar eens aan de inwoners hoe dat bevalt, en hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

Ik ben benieuwd naar uw vakantieverhalen – en ik wens u een fijne zomer!

Bericht achterlaten