Bericht van Maria van der Heijden (MVO): ‘Er zijn twee aardbollen nodig om te doen wat ik doe’

De Sublime Berichten (maandag t/m vrijdag om 9.30 uur) zijn berichten van experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Maria van der Heijden, directeur van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland.


“Elke dag kun je opnieuw besluiten om het anders te doen. Dat is toch bijzonder. Zo makkelijk is het om te veranderen, maar eerlijk gezegd; mensen houden niet van veranderen, en je moet natuurlijk wel eerst weten wát je kan veranderen. Zo vroeg iemand mij wat mijn footprint eigenlijk is. Dus wat het effect van mijn handelen is op het milieu. Oeps, daar moest ik toch even over nadenken. Nieuwsgierig ging ik natuurlijk wel gelijk googlen. Zo kwam ik terecht bij de site van het Wereld Natuur Fonds. Met het invullen van een eenvoudige test met 24 vragen zou ik alles weten. Waar ik me echt niet van bewust bleek te zijn, is dat het produceren van zuivel nogal wat energie kost. En ja, ik eet iedere dag kwark, én ik reis naar India voor mijn werk. Met het vliegtuig dus. Gelukkig heb ik mijn huis van top tot teen geïsoleerd. Dat vond de test heel goed. Uiteindelijk kwam eruit dat als iedereen op de wereld zou doen wat ik doe, dat er niet één, maar twee aardbollen nodig zijn. Nou, dat vind ik echt erg. Maar ik vrees dat dat voor velen van u ook geldt. Ga maar eens kijken naar die test.”

Je kunt de test vinden op: http://voetafdruktest.wnf.nl

Bericht achterlaten