Bericht van Maria van der Heijden: ‘Vrouwendag’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Maria van der Heijden, directeur van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland.

Gisteren was het 8 maart, de jaarlijkse internationale vrouwendag. Het thema was dit jaar: ‘gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen’. Het is nog steeds nodig daar aandacht aan te besteden, want wereldwijd hebben vrouwen vaak een ondergeschikte rol. 

Als je regelmatig in landen buiten Europa komt zie je dat met name vrouwen het werk doen: ze sprokkelen hout, halen water, melken koeien, geven kinderen te eten, zorgen voor de ouderen en doen nog vele andere activiteiten in het dorp. En dit allemaal onbetaald. Dat was de reden dat ik 10 jaar geleden besloot Women on Wings op te richten, een organisatie die zich ervoor inzet minstens een miljoen vrouwen in India aan betaald werk te helpen. Dat lukt aardig, we zitten al op zo’n 230 duizend banen.

Er zijn nog veel meer voorbeelden van ondernemers die verschil maken voor vrouwen, waar ook ter wereld. Neem Cathelijne Lania, oprichter van A Beautiful Story. Zij importeert prachtige sieraden uit Nepal, gemaakt door vrouwen. Deze bedrijven dragen bij aan het versterken van de positie van de vrouw. Dat is hard nodig, niet alleen in arme gebieden in India of Nepal, maar ook in Nederland. Wij zijn een van de weinige Westerse landen die nog nooit een vrouwelijke minister-president heeft gehad. Vrouwen krijgen hier nog steeds minder betaald dan mannen. Volgens het World Economic Forum neemt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland zelfs toe. Misschien moeten we die vrouwendag maar eens vaker houden dan één keer per jaar.

Bericht achterlaten