Bericht van Maria van der Heijden: ‘Waarom zijn de bananen… goedkoop?’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Maria van der Heijden, directeur van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland.

Als consument met hart voor duurzaamheid heb je het niet altijd makkelijk. Sta je op het punt om – heel verantwoord – een tros biologische bananen in je mandje te gooien, zie je vanuit je ooghoek dat de ‘gewone’ bananen maar liefst twee keer zo goedkoop zijn. Tja, dan moet je wel heel sterk in je duurzame schoenen staan…

Ik was gisteren bij een bedrijf dat hier een interessante kijk op heeft. Eosta, distributeur van biologische groente en fruit, bewijst dat biologische producten helemaal niet duur zijn. ‘Normale’ producten zijn eerder te goedkoop!

Eosta presenteerde dit voorjaar een True Cost winst- en verliesrekening. Dat is een winst- en verliesrekening waar ook verborgen kosten op staan. Dus de kosten die voedselproductie veroorzaakt voor het milieu en de maatschappij. Denk aan kosten die wij als maatschappij maken om kunstmest en gifstoffen uit ons water te halen, of om mensen te behandelen die ziek worden door landbouwgif.

Zouden we deze verborgen kosten meerekenen in de prijs, dan worden biologische appels ineens 21 cent per kilo goedkoper dan niet-biologische. Volgens de voedsel- en landbouworganisatie van de VN bedragen de totale verborgen kosten bijna 5.000 miljard dollar. Aan de kassa betaal je hier niet voor. Maar via belastingen en zorgpremies draaien we hier uiteindelijk met zijn allen voor op. Of we schuiven de kosten door naar onze kinderen of kleinkinderen. Dat is toch krom?

Dus: staat u vanmiddag voor het groente- en fruitschap? Twijfel dan niet. Maak de eerlijke keuze en ga voor de biologische bananen, in plaats van die met die kromme prijzen.

Bericht achterlaten