Bericht van Shaif Basier: “Buma/Stemra is een gouden kans voor Nederland”

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Shaif Basier. Bankier, ondernemer en kritisch wereldburger.

Muziekcomponisten zijn in Nederland afhankelijk van Buma/Stemra voor hun inkomen. Deze week meldde het FD echter wederom een vermeende miljoenenfraude binnen Buma/Stemra. Frauderende directieleden, een voltallig bestuur dat onwetendheid claimt, toezichthouder CVTA, de Accountant en kwaliteitskeurmerkverstrekker VOICE komen negatief in beeld.

Meest opvallend is de nadruk die het FD op kostenfraude legt, terwijl auteurs al jaren signaleren dat mogelijk circa 16% van hun buitenlandse inkomsten onrechtmatig worden “afgetapt” ten gunste van Uitgevers. Niet kostenfraude, maar vooral aanwijzingen voor uitkeringen- en uitgeversfraude zijn al decennialang het onomstotelijke probleem dat herhaaldelijk aan bestuurders is gemeld. Toch heeft dit alles een constructieve kant. Parlement, Pers en leden van Buma-Stemra, hebben nu talloze kansen om een grote schoonmaak te forceren.

Parlementair onderzoek en onmiddellijke interventie vanuit de Tweede Kamer en auteurs is onafwendbaar. Want zodra vermeende fraudeurs afkoopsommen met geheimhoudingsclausules ontvangen, sommigen noemen dit zwijggeld, verdwijnen verdere onthullingen over de totaalomvang van de fraude in de doofpot. Wat echter als doortastende interventie vandaag, het Buma/Stemra van morgen tot een internationaal rolmodel van “Good Governance” zou verheffen? Het zou op inspirerende wijze aantonen dat ons staatsrechtelijk systeem werkt en het vertrouwen van burgers waard is. Nee, dit is groter dan 1 organisatie. Buma/Stemra is een gouden kans voor Nederland.

Bericht achterlaten