Bericht van Thea Hilhorst: ‘Goed nieuws over honger’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Met vandaag Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit.

De meeste mensen denken dat honger van alle tijden is en we er niet omheen kunnen dat we iedere paar jaar weer de spotjes te zien gaan krijgen van giro 555 met een oproep om levens te redden. In werkelijkheid zijn hongersnoden vergeleken met vroeger bijna uitgeroeid. Alex de Waal heeft het voor zijn nieuwste boek uitgezocht.

Tussen 1870 en 1970 zijn meer dan 100 miljoen mensen gecrepeerd in dramatische hongersnoden, vaak in tijden van oorlog. De laatste 50 jaar lopen de slachtoffers in de honderdduizenden in plaats van miljoenen. Deze ontwikkeling is te danken aan economische groei, betere gezondheidszorg en minder grote conflicten.

Maar het komt ook omdat wereldwijd de noodhulp veel beter is geworden in het bestrijden van de gevolgen van honger. Humanitaire hulp heeft talloze levens gered en dat mag ook wel eens gezegd worden. Het betekent ook dat we door kunnen pakken: honderdduizenden is nog steeds veel te veel. Honger heeft vooral politieke oorzaken en kan voorkomen worden.

Bericht achterlaten