Bericht van Arthur van de Graaf: “De beste stuurlui staan aan wal”

Arthur van de Graaf, directeur van crowdfundingsplatform Sublime Doing, ergert zich aan pratende denkers die niets doen, maar wel commentaar hebben op The Ocean Cleanup.

The Ocean Cleanup is gestart met het schoonmaken van de oceaan. Tegenover de positieve berichtgeving staan de meningen van mensen die het beter (denken) te weten en daar graag over praten en schrijven. Zeg maar stuurlui aan wal.

Bijvoorbeeld het mogelijk negatieve effect van The Ocean Cleanup op de zeedieren in de directe omgeving. In hun beleving weegt dit zwaarder dan het negatieve effect van alle rotzooi die nu ronddrijft en de komende jaren tot steeds kleinere vervuilende deeltjes uiteindelijk op ons bord terecht komen.

Volgens deze pratende denkers heeft schoonmaken geen zin zolang we het vies blijven maken (hun kinderen hoeven hun kamer niet meer op te ruimen vanaf vandaag).

Als het aan deze deskundigen ligt, hoeven we bijvoorbeeld geen beach cleanups meer te organiseren. Dweilen met de kraan open is iets wat we maar beter niet moeten doen.

Als je staat te dweilen, word je gelijk verantwoordelijk gemaakt voor het oplossen van de oorzaak. Het geld dat Boyan Slat ophaalt moet hij immers deels gebruiken voor het dichtdraaien van de kraan volgens hen.

Ik zie liever denkende doeners, dan pratende denkers, de tijd van afwachtend toekijken is echt voorbij. Alle punten die deze deskundigen noemen, worden overigens al meegenomen in de ontwikkeling van The Ocean Cleanup.

Ik begrijp net als Boyan dat radicale innovatie door de gevestigde orde wordt ontvangen met scepsis en pessimisme, toch denk ik soms wel eens…. Clean up or shut up!

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld

Bericht achterlaten