Bericht van Arthur van de Graaf: ‘De positieve impact van zebra’s’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Arthur van de Graaf van crowdfundingplatform Sublime Doing.

Een onderneming die een zeer snelle groei laat zien en waar we als investeerders veel geld aan kunnen verdienen, noemen we een unicorn. Een onderneming die naast het maken van winst het realiseren van een positieve impact belangrijk vindt, noemen we een zebra. Onlangs was ik aanwezig bij een door de Europese Commissie en Impact City Den Haag georganiseerde bijeenkomst over de financierbaarheid van deze zebra’s. 

Volgens een deel van de aanwezigen moet je een compromis sluiten tussen financieel rendement en impact als je wilt investeren in deze ondernemingen. Alsof een onderneming die een positieve impact belangrijk vindt een lager financieel rendement zal opleveren dan een investering in een ‘andere’ onderneming. Alsof er een reële kans bestaat dat je met jouw investering een uiterst zeldzame unicorn weet te raken. 

De eerste stap die een startup moet zetten is uitvinden of er sprake is van een bestaand probleem, en of de bedachte oplossing een beter oplossing is dan al bestaande oplossingen, en of het probleem zo groot is dat mensen bereid zijn ervoor te betalen. Van ondernemingen die een positieve impact nastreven, weten we dat ze werken aan echte problemen. Daarmee zijn ze wat mij betreft kansrijker dan andere ondernemingen. En daarmee voor mij een betere belegging. Nu ga ik op zoek naar mijn zebra: een positief rendement, en een positieve impact. Zonder enig compromis. 

Bericht achterlaten