Bericht van Arthur van de Graaf: ‘Een oplossing voor ons plasticprobleem’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Arthur van de Graaf van crowdfundingplatform Sublime Doing.

“Het is zondagochtend, net 10:00 uur, als ik bij een strandtent in Scheveningen een verse jus d’orange bestel en dit stukje begin te typen. Op de surfschool bij deze strandtent leerde mijn zoontje Jay respect te hebben voor de andere kinderen, de trainers, het materiaal en de natuur. Hij leerde dat hij geen rommel achter zich op het strand moest laten liggen. De afgelopen jaren ben ik vanuit mijn expertise bij veel initiatieven betrokken geweest die werken aan een oplossing voor ons plasticprobleem.

Allereerst bij The Ocean Clean Up, van de toen nog jonge Boyan Slat die inmiddels een volwassen organisatie heeft neergezet. Dit jaar gaat hij daadwerkelijk beginnen met het opruimen van onze rommel in the Great Pacific. Vervolgens bij The Great Bubble Barrier, waarmee Saskia, Francis en Anne Marieke met een luchtbellenscherm de plasticafvalstroom tegen gaan houden in onze rivieren, nog voordat het de oceanen bereikt. Nu nog kiezen wij ervoor olie te winnen, deze met zwaar vervuilende olietankers te vervoeren en van deze olie plastic te maken dat voor een belangrijk deel wordt verbrand en in de natuur wordt gegooid. Geschat wordt dat er in Nederland per jaar 50 miljoen kilo afval op straat wordt gegooid.

Met Sublime Doing ondersteunen wij nu de crowdfunding van Clean2Antarctica. Edwin en Liesbeth ter Velde gaan in december op avontuur naar het Zuidelijkste puntje van de Zuidpool in een van plastic afval gemaakt voertuig op zonne-energie, zonder rommel achter te laten. De Zuidpool blijft voorlopig een gebied waar wij mensen nog geen sporen mogen achterlaten, maar waar al wel het plastic afval uit onze maatschappij aanspoelt.

Clean2Antarctica onderkent dat het plastic probleem een uitdaging is die op alle niveaus aangegaan moet worden en richt zich op bedrijven, consumenten en vooral op kinderen, zodat ook zij leren dat plastic geen afval, maar een grondstof is. Terwijl ik mij druk maak over het plastic probleem, wordt mijn verse jus d’orange op tafel gezet… in een groot glas… met een zwart plastic rietje…. Tegenover mij drinkt een meisje haar limonade gewoon uit een flesje. Terwijl ze drinkt komt de ‘ober’ langs die zegt ‘ik zie dat je het al bijna op hebt, hier heb je een rietje’. Vervolgens steekt hij met een goedbedoelde glimlach op z’n gezicht alsnog een plastic rietje in het flesje. Waarna ik nog meer dan anders besef dat plastic really sucks en dat het nu echt tijd is om met een kleine aanpassing een positieve golf van verandering te realiseren uit respect voor onze natuur.”

Bericht achterlaten