Bericht van Arthur van de Graaf: “Trots op Boyan Slat”

Arthur van de Graaf, directeur van crowdfundingsplatform Sublime Doing, is dit weekend bij de lancering van The Ocean Cleanup van Boyan Slat. En hij heeft hier gemengde gevoelens over.

Toen de 16-jarige Boyan Slat aan het duiken was in Griekenland zag hij met eigen ogen het plastic afvalprobleem dat zich onder het wateroppervlak afspeelt. Twee jaar later, op 18-jarige leeftijd presenteerde hij zijn oplossing. En dit weekend is het zover. Op mijn verjaardag, zaterdag 8 september, gaat The Ocean Cleanup in San Francisco van start.

Ik ben er dit weekend bij. En ik moet eerlijk zeggen, met gemengde gevoelens.

Ik ben trots op een jonge Nederlander die tegen de stroom in werkt aan een oplossing voor de plastic soep. Ik ben ook trots dat ik hem met de crowdfunding hiervan heb kunnen helpen

Daar tegenover schaam ik me. Ik ga straks kijken naar de lancering van een installatie die plastic troep uit de oceaan gaat halen. Troep die wij er met z’n allen achterlaten. Ook ik.

We kunnen blijven wijzen naar landen waar de 8 meest vervuilende rivieren doorheen stromen. En roepen dat daar eerst de kraan dicht moet. Maar veel producten die jij en ik kopen worden aan de oevers van deze rivieren gemaakt. En die nemen we dan in een plastic verpakking in een plastic tas mee naar huis.

Boyan heeft een deel van de oplossing in handen. De oorzaak hebben wij in onze handen. Ik hoop dat onze handen stoppen met wijzen en straks hard gaan klappen voor de succesvolle Boyan. En dat we daarna zelf ons gedrag gaan veranderen. It is in our hands!

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten