Bericht van Arthur van de Graaf: ‘Wanneer gaan wij weer eens buiten spelen?’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Arthur van de Graaf van crowdfundingplatform Sublime Doing.

“Toen ik een jaar of 5 was stond ik ’s ochtends op het schoolplein. De bel ging en de juf riep: ‘Kom je naar binnen?’. Terwijl ik ‘ja’ zei, pakte ik de hand van mijn vriendinnetje en liep ik met haar het schoolplein af het bos is.

In plaats van het verplichte knip- en plakwerk, koos ik er voor om te gaan ontdekken en verdwalen in het bos. En dat verdwalen en ontdekken doen we tegenwoordig een stuk minder. Uit onderzoek van Jantje Beton komt naar voren dat onze kinderen veel minder buitenspelen dan hun opa’s en oma’s. ….Toen zij nog jong waren….. uiteraard 😉

Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat kinderen vaker buiten zouden spelen als het buiten allemaal een beetje spannender zou zijn…. minder saai. Ik heb nog niet gekeken of hier onderzoek naar is gedaan, maar ik kan mij voorstellen dat kinderen deze ruimte wel vinden in de games die zij spelen.

Ruimte om te ontdekken, ruimte om te creëren en ruimte om te falen, weer op te staan en het opnieuw te proberen zodat ze echt groeien in hun spel. Ruimte die ze zowel buiten als in het onderwijs te weinig hebben. Uit recent onderzoek blijkt ook dat het spelen van die games niet al te best is voor de ogen van onze opgroeiende kinderen. Het zicht wordt er op latere leeftijd door beperkt. Laat kinderen dan ook niet te lang gamen is het advies.

Mijn advies: wanneer wij kinderen minder willen laten gamen dan moeten wij hen ook de ruimte geven om buiten en op school te exploreren, creëren en falen. Ga dan zelf ook weer eens en vaker buiten spelen. Het alleen binnen onze kaders spelen, beperkt immers ook ons zicht!”

Bericht achterlaten