Bericht van Eric van Veluwen: “De grote drie voor de kliko”

Biokok Eric van Veluwen komt erachter dat hij ook flink bijdraagt aan de grote drie voor de kliko.

Voor de luisteraars die dit nog niet weten; ik ben naast biokok ook mede-eigenaar van Antropia, een ecologisch congrescentrum. En om de strijd tegen verspilling aan te gaan, hebben we recentelijk een convenant ondertekend van MVO Nederland. Het initiatief heet: Verspilling is verrukkelijk.

Het was voor mij een enorme eyeopener. Want door er in het restaurant bewuster mee bezig te zijn, ging ik ook over thuis nadenken.

Ik dacht namelijk dat ik bijna niets weggooide. Dus als test bewaarde ik mijn eigen kliekjes en restjes eens. Dat viel een potje tegen. Ook ik gooide brood, kaasrestjes en tomaten weg, de grote drie voor de kliko. En dan hup! Naar de grote voedselverleider, de supermarkt. Met het tomatenschaamrood op de kaken dacht ik: dat moet anders..

Een tosti was er zo van gemaakt: gewoon in een koekenpan met wat olie en boter erbij, want de bammetjes waren echt al dagen over de datum, dus gortdroog. En wat doe je bij je tosti? Juist ketchup… maar volgens de verpakking bevatte die maar liefst 30% suiker. Tsja, dat wil je natuurlijk niet op je zojuist geredde boterham. Gelukkig weet ik nu door het convenant dat er ook heerlijke praktisch suikerloze ketchup te koop is. Kijk en zo smaakt verspilling ineens verrukkelijk!

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten