Bericht van Eric van Veluwen: “Die kokende stad is onze eigen schuld”

Wil je gezonder worden? ‘Licht een paar tegels in de achtertuin’, is de tip van bio-kok Eric van Veluwen van Antropia.

“De zomers in Nederland lijken wel een tropische droom te worden: steeds meer dagen met zon en ultieme terrastemperaturen. Ja, tuurlijk zijn we bezorgd en verontrust over de opwarming van de aarde, maar stiekem zijn we óók blij met die lange zwoele avonden.

Op dat soort heerlijke zomerse dagen vergeten we gemakshalve de stortbuien en overstromingen. Dat past ons even niet. Maar ook de tropische droom heeft flinke nadelen.

Neem het fenomeen hittestress: op warme dagen kan de temperatuur in steden tot gevaarlijke hoogtes stijgen door een gebrek aan groen, water en wind. Zo ontstaat een hitte-eiland waarbij een temperatuur van 40 graden geen zeldzaamheid is.

Die kokende stad is onze eigen schuld. Door de verstening is er nauwelijks meer een plekje groen te vinden waar ons regenwater af kan vloeien of voor verkoeling kan zorgen. Zelfs paden in parken zijn geasfalteerd. Terwijl zo’n grijs straatbeeld bewezen ongezond is; voor onze geest, onze gezondheid en dus ook het klimaat.
Gelukkig onderkennen steeds meer steden het belang van het terugbrengen van groen in het straatbeeld; iedereen blij, inclusief de vogels.

Daar kunnen we zelf ook aan bijdragen! Een paar tegels in de achtertuin verruilen voor begroeiing helpt al! En zeg nu eerlijk, je ligt toch ook liever op een heerlijk koel groen gazon, dan op een kale betonnen bank?”

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten