Eric van Veluwen: “Stop eens met dat maaien”

Opgeruimd staat netjes zo’n gemaaide berm? “Doodzonde!” zegt biokok en duurzaam ondernemer Eric van Veluwen.

Je ziet ze weer veelvuldig voorbij komen; compleet uitgedost met koptelefoon, rijdend op groene karretjes, behendig draaiend om bomen, paaltjes en andere obstakels mijdend.

Ik heb het natuurlijk over de gemeentelijke groenbeheerders. Het gemeentelijk berm- en maaibeleid is zo ingesteld dat ze ons geheel vrijwaren van onkruid, graspollen, irritant stuifmeel en een lelijk uitzicht.
Althans, dat is de gedachte die er bij mij opkomt als ik ze zo fanatiek een paar keer per jaar voorbij zie razen. En dat alles om de plaatselijke bewoners gunstig te stemmen.

Wij willen graag uitzicht op een fleurige berm. Maar wel op tijd maaien alstublieft, redeneert de propere Hollander.

Doodzonde! Want op deze manier helpen die brave groenbeheerders onze biodiversiteit naar de knoppen. Door hun maniakale maailust krijgen al die mooie klaprozen, korenbloemen, klaver en duizendschoon niet de kans om zaad te schieten voor het volgende jaar.

Veel kruiden en bloemen zijn namelijk twee- of meerjarig, maar dat leven wordt ze door al dat gemaai niet gegund. Met als gevolg dat bijen, hommels en solitaire wespen hierdoor geen stuifmeel kunnen eten, niets bestuiven en daardoor het loodje leggen.

Wellicht dat we daar letterlijk een keer een stokje voor kunnen steken? Door een bordje in de berm te plaatsen met de boodschap: deze buurt komt op voor een levendige berm en een levende bij, nog even niet maaien aub.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten