Bericht van Eric van Veluwen: “Wij zijn piepjong!”

Biokok Eric van Veluwen van het ecologische Antropia zoekt zijn stamboom uit. En komt achter iets opmerkelijks.

Sinds kort heb ik mij ondergedompeld in een sentimentele hobby. Ik ben bezig met het uitzoeken van mijn familiestamboom. Dat soort bijzondere fascinaties ontwikkel je meestal vanaf een bepaalde leeftijd, in mijn geval is dat 50-plus.

Ik kon zonder veel problemen de stamboom van mijn voorouders traceren tot 1611, en dat vind ik echt enorm boeiend. Maar hoe lang bestaan wij als mens eigenlijk al op deze aarde?

Vergeleken met veel andere dieren zoals krokodillen, vogels en schildpadden, bestaan we als mens eigenlijk nog maar een korte periode. En als we aannemen dat we zo’n 50.000 jaar geleden vanuit Afrika naar Europa zijn gemigreerd, en dat de aarde zelf circa 5 miljard jaar oud is, komen we als mens dus pas net kijken.

Toch hebben we in die periode dat we op aarde zijn al wel we de meeste diersoorten vakkundig geëlimineerd. En voelen we ons superieur boven andere diersoorten als de orang-oetang, de gorilla en de chimpansee terwijl ze in feite familie zijn.

Misschien moeten we ons toch wat nederiger opstellen en eens wat vaker kijken naar onze familie, daar kunnen wij als nieuwkomers op deze aarde nog veel van leren.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten