Bericht van Freke van Nimwegen: ‘Heel Holland Redt’

Leuk dat we zes miljoen tomaatjes van de verspilling hebben gered, zegt Freke van Nimwegen, oprichter van de duurzame restaurantketen Instock. Maar hoe zit het met de tonnen aan gerimpelde pruimen en gedeukte appels?

Afgelopen week waren we met onze Instock restaurants in het nieuws vanwege de reddingsactie van de tomaatjes. Zes miljoen tomaatjes dreigden verspild te worden vanwege wat rimpeltjes door de aanhoudende hitte.

De teler besloot ze gratis weg te geven. Er werd massaal gereageerd en binnen mum van tijd kwamen duizenden mensen de tomaatjes van de verspilling redden. Heel Holland Redt, zeg maar.

De actie leverde enorm veel aandacht op. Het zorgde voor verbinding van buurtgenoten die samen in de rij stonden. Sommige mensen gaven een bijdrage voor de teler. “Wat een mooie actie”, zeiden velen.

Maar tegelijkertijd is het enorm zorgelijk. Het houdt namelijk niet op bij de 6 miljoen gratis tomaatjes; ook te kleine pruimen, te gele bloemkolen of simpelweg overschotten van perfecte producten hebben op dit moment de marktwaarde van welgeteld 0 euro. De marktwerking maakt het afdanken van eten soms logischer dan verkopen. En weggeefacties horen niet structureel te zijn.

Los van het financiële aspect, is voedselverspilling ecologisch en ethisch onverantwoord. Overschotten hier, tekorten daar. Moeten we wel meer eten produceren voor de groeiende wereldbevolking als we een derde van ons eten weggooien? Denk aan al het water, energie en de grondstoffen die daarmee verloren gaan.

Maar laten we in elk geval niet blijven wijzen naar elkaar. Verandering en samenwerking in de héle voedselketen is nodig. Dus koop die tomaat met een rimpeltje, appel met een deukje, kook je koelkast leeg en natuurlijk: eet je maaltijd bij Instock. Dat is nog eens een makkelijke manier om je voetprint te verkleinen.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Één reactie op “Bericht van Freke van Nimwegen: ‘Heel Holland Redt’

  1. Gerard

    Een prima benadering van een bekend probleem, Freke. Bedankt, iedere ‘aanval’ op dat overschotvraagstuk is er één!

Bericht achterlaten