Bericht van Jaap Brienen: ‘Chaka Khan is er nog!’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Jaap Brienen, DJ en muziekkenner.


Een van mijn meest recente herinneringen aan Chaka Khan is niet echt een vrolijke: Ik was bij het optreden op North Sea Jazz een paar jaar geleden, dat jammerlijk in het water viel. Chaka was niet lekker, al dan niet omdat ze wat dan ook gebruikt had, en na een zeer korte en behoorlijk ongelukkige performance vertrok ze voortijdig van het podium. Haar band mocht het verder uitzoeken. Dat concert werd trouwens gered door Jett Rebel, die toevallig backstage was en die wel een nummer van Chaka uit zijn hoofd kende. Maar ondanks die knappe Jett Rebel was het natuurlijk toch een behoorlijke deceptie. Misschien had ik wel staan kijken naar het einde van een carrière.

Het goede nieuws, dames en heren, is dat dat dus niet het geval is. Chaka Khan is er nog! Ze komt optreden bij Humberto Tans dansfeest later dit jaar, ze komt voor revanche op North Sea Jazz, en ze komt zelfs met een nieuw album. Haar eerste in tien jaar. En sinds vorige week is er een nieuwe single: “Like sugar”. Toegegeven, het was even wennen. Het is wat rauwer en harder allemaal, en het is geen echt liedje met een kop en een staart. Maar funky is het zeker, en Chaka kan nog net zo keihard hoog als in “I’m every woman”, veertig jaar geleden. “Like sugar” is het begin van nieuwe, en mooie herinneringen aan Chaka Khan.

Bericht achterlaten