Bericht van Jaap Brienen: ‘De jazz van Charlie Puth’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Jaap Brienen, DJ en muziekkenner.


Afgelopen weekend las ik een interview met popzanger Charlie Puth. Je kent of herkent zijn liedjes ongetwijfeld als je een vaste Sublime-luisteraar bent. ‘How Long’ bijvoorbeeld, ‘Let’s Marvin Gaye and Get It On’, en zijn nieuwe single ‘Done For Me’. Wat mijn aandacht trok in het interview was dat het woord “jazz” nogal eens viel. Niet direct de associatie die ik heb bij zijn muziek.

Zijn liedjes zijn toch vooral POPliedjes: goed bedacht, catchy, vrolijk, goed geproduceerd, maar wel pop, en geen jazz. Charlie zelf ziet dat anders: Mijn nieuwe album, zegt hij, is jazz vermomd als popmuziek.

Hij weet trouwens wel waar hij het over heeft: Als klein mannetje speelde hij al klassieke muziek op de piano, op zijn tiende ging hij jazz spelen. En hij bleek een talentje: hij studeerde af aan de beroemde Berklee College of Music, waar bijvoorbeeld ook Chaka Khan, Quincy Jones en John Mayer opgeleid werden. Hij kan dus wel wat, die Charlie Puth.

Eerder deze week postte hij een clipje op YouTube, waarin hij zijn single ‘Done For Me’ zingt, achter de piano, met op de achtergrond een contrabas. En daar hoor je dat er inderdaad wel jazz zit in Charlie Puth.

Bekijk het filmpje, Charlie Puth, op z’n jazz, met ‘Done For Me’:

Bericht achterlaten