Bericht van Jaap Brienen: ‘Groter, harder, gekker.’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Jaap Brienen, DJ en muziekkenner.


Tussen de soul van de jaren zestig en de disco van de late jaren zeventig zit het tijdperk van de funk. Muziek waarbij het niet meer gaat over de tekst of de mooie melodie: het gaat om de groove. De bassist en de drummer zijn de belangrijkste muzikanten in de band. Een van de voorlopers in de funk was George Clinton. Bij zijn bands Parliament en Funkadelic was alles net iets extremer.

De bas was nog vetter, de teksten nog vreemder, en vooral de concerten nog veel uitbundiger dan bij de concurrenten. En er was wat concurrentie op dat gebied: Bands als Earth Wind & Fire, van Sly & the Family Stone, en Kool & The Gang trokken ook volle zalen. Maar stonden er bij Earth Wind & Fire tien mensen op het podium, dan stonden er bij Funkadelic twintig mensen. Groter, meer, harder, gekker, afgetopt met een psychedelisch, futuristisch decor. Legendarisch waren de optredens waar een ruimteschip landde op het podium, waar onder veel rook en lichteffecten George Clinton uitstapte in zijn rol van Dr Funkenstein, die dan “de funk kwam brengen”.

Ik denk niet dat ie zijn ruimteschip meeneemt, maar feit is wel dat George Clinton, met zijn band, volgende maand naar Nederland komt. Hij is 76 inmiddels, en gaf al aan dat het wel eens de laatste tour zou kunnen zijn. Daar wil je bij zijn toch? Alleen vandaag nog geven we kaarten weg voor zijn concert op 26 juni in De Vorstin in Hilversum. Kans maken doe je op Sublime.nl.

Bericht achterlaten