Bericht van Judith Sanders: Vrouwen zijn geboren beleggers

Waarom zijn er nauwelijks vrouwelijke beleggers? Dat vraagt Judith Sanders, beleggingsstrateeg bij ABN Amro zich af.

Wat me al jaren opvalt als beleggingsstrateeg, is dat ik nauwelijks vrouwelijke beleggers spreek . Het zijn vooral mannen die beleggen. Eigenlijk is dat helemaal niet logisch. En ik ga je uitleggen waarom.

Je kent het bekende gezegde: mannen komen van Venus, Vrouwen van Mars. Hoewel niet iedereen het er mee eens is, en sommigen het zelfs ontkennen, kunnen we niet anders dan concluderen dat de verschillen tussen de seksen wel degelijk aanwezig zijn. Ze zijn zelfs groot. Mannen en vrouwen denken, kijken en reageren anders. En dit wordt vooral veroorzaakt door hormonen.

Daar waar mannen worden gedreven door testosteron, moeten vrouwen het hebben van oestrogeen, het hormoon wat erom bekend staat de zorgbehoefte op te wekken (naast de maandelijkse huilbui en chocoschranspartij).

Oestrogeen zorgt ervoor dat vrouwen het nut en de noodzaak inzien om financieel de boel goed op orde te hebben. Voor onszelf en ons gezin. Testosteron is bij de heren verantwoordelijk voor een stukje extra agressie, genoemd prestatiedrang. Iedere wedstrijd moet gewonnen en dat kan maar op 1 manier: volle kracht vooruit.

Deze prestatiedrang is bijzonder handig bij bijvoorbeeld salarisonderhandelingen, maar bij beleggen vaak minder.

Om succesvol te kunnen beleggen, moet je kunnen plannen, geduld hebben, niet meer risico nemen dan nodig en de lange termijn voor ogen kunnen houden… allemaal zaken waar mannen niet echt in uitblinken. Eerlijk gezegd, als ik al geen vrouw was, zou ik al mijn geld op vrouwen zetten.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten