Bericht van Kevin Weijers: Hoe leg je Sinterklaas uit in Vietnam?

Chief Exploration Officer Kevin Weijers probeert aan zijn Vietnamese vrienden uit te leggen wie Sinterklaas is en wat hij in Nederland komt doen.

Je begrijpt iets pas als je het op een simpele manier aan iemand anders uit kunt leggen. Lukt dat niet, dan moet je terug naar de tekentafel. Dit besefte ik toen ik het fenomeen Sinterklaas probeerde uit te leggen aan het gezin waarbij ik in Vietnam verbleef.

“Het is een oude man met een lange witte baard. Elk jaar komt hij in november vanuit het zonnige Spanje met de stoomboot naar het koude Nederland om snoep en cadeautjes uit te delen aan kinderen in ruil voor gedichten en wortels voor zijn paard. Hij doet dat met zijn hulpjes, die zwarte pieten heten. Black Petes.”

Mijn Vietnamese vrienden kijken me verward aan.

Ik probeer uit te leggen dat het een Nederlandse traditie is, maar dat het vooral om het samenzijn, de gezelligheid en de kinderen draait.

“Een beetje zoals kerst dus?” vraagt de moeder. Ik denk na, en twijfel ‘ja’.

Alleen is Sinterklaas voor kinderen veel spannender. Je krijgt alleen cadeautjes als je lief bent geweest. Voor volwassenen is Sinterklaas wat vermoeiend geworden. De laatste jaren gaat het feest gepaard met nogal wat ophef. De volwassenen die zich in deze discussie mengen, zouden geen cadeau van Sinterklaas krijgen.

Ik zie de verwarring bij mijn Vietnamese vrienden groeien. En hoe meer ik mijn best doe, hoe meer ik besef dat ik het niet uit kan leggen.

Dan word ik onderbroken door de vader. Hij zegt: “Het klinkt als een mooi feest.”

En ik geloof dat hij daar de essentie vat. Vandaag is het 5 december. Vanavond is het pakjesavond. De avond waarop weer luid op de voordeur wordt gebonsd, net als papa toevallig naar de wc is. De avond waarop het gaat om gezellig samenzijn.

En dan kunnen we vanaf morgen weer terug naar de tekentafel.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten