Bericht van Maria van der Heijden: “Alsjeblieft, een schouderklopje”

Nederland wordt vaak het vieste jongetje van de klas genoemd, maar MVO-directeur Maria van der Heijden ziet ook veel lichtpuntjes.

Ik ga vandaag eens een schouderklopje uitdelen. Aan al die moedige ondernemers die het gewoon doén. Die, met alle onzekerheden van dien, hun businessmodel ombuigen naar een circulair model, zonder afval dus. Die elke keer dat ze iets inkopen, stilstaan bij de vraag hoe ze het product in de kringloop kunnen houden. Die gewoon besluiten om alleen nog maar gerecyclede materialen te gebruiken. Zoals het bedrijf Natural Bag, dat tassen maakt van landbouwafval. Al die pioniers dus, die toewerken naar een circulaire economie.

En wat zijn ze bescheiden. Want ze hebben nog niet voor al hun reststromen een tweede leven bedacht. En nee, het gaat allemaal niet snel genoeg. Maar wat ze vergeten, is om af en toe eens van een afstandje te bekijken wat ze al bereikt hebben.

Ik word daar altijd aan herinnerd wanneer ik een verzoek krijg uit het buitenland, om te komen vertellen hoe wij dat toch doen, die circulaire economie uit de grond stampen. Ik ben nu in Polen, volgende week in Libanon. En ook Finland kijkt naar ons als voorbeeld van circulair ondernemen.

Allemaal hebben ze grote bewondering voor hoe wij, al polderend, flinke stappen zetten op weg naar een afvalvrije economie. Dus maak van dat schouderklopje maar een dikke pluim.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten