Bericht van Maria van der Heijden: “Ik shop altijd met korting”

MVO-directeur Maria van der Heijden constateert dat ze dagelijks eigenlijk zonder te betalen de winkel uitloopt.

Heeft u weleens iets zonder betalen uit een winkel meegenomen? Nee toch? Ik ook niet hoor. Net als alle normale klanten ga ik eerst langs de kassa. Er hangt niet voor niets een duidelijk prijskaartje aan iedere jurk, stoel of zak aardappelen.

Bij het shoppen zou je ervan uit moeten kunnen gaan dat de prijs die je afrekent, voldoende is om alle kosten te dekken die gemaakt zijn om het artikel te produceren. Toch is dat niet zo.

Veel kosten zijn namelijk verborgen. Als bij de productie broeikasgassen worden uitgestoten, wordt dat eigenlijk nooit meegerekend in de verkoopprijs. In de winkel krijg je klimaatverandering er gratis bij.

Als we de kosten voor klimaatverandering wel aan de kassa moesten afrekenen, zouden we de ‘echte prijs’ betalen. Maar dit prijskaartje is onzichtbaar, ook voor de winkelier. Die kosten schuiven we vooruit, naar de toekomst.

Grote bedrijven rekenen achter de schermen soms al wel met de prijs van klimaatverandering. Als je fors zou moeten betalen voor de uitstoot van broeikasgassen, zou de economie een stuk energiezuiniger worden. Op korte termijn zou het voor bedrijven een flinke kostenpost zijn. En dat zou je merken aan het prijskaartje in de winkel. Toch zou dat eerlijker zijn. Want eigenlijk lopen we nu zonder betalen de winkel uit. Ja, ik ook.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten