Bericht van Maria van der Heijden: ‘Lekker spullen scoren bij de Big Bazar en Action!’

MVO-directeur Maria van der Heijden vraagt zich af of het mini-kerstboompje met waxinelichthoudertje wel echt bijdraagt aan een vrolijk kerstfeest. 

En, zijn alle cadeaus voor het heerlijke avondje al in huis? Of gaat u komende week nog even wat kleinigheidjes scoren bij de Action, Xenos of Big Bazar? Reken maar dat deze discounters goede zaken doen rond de feestdagen: ook voor spotgoedkope kerstdecoratie kun je er terecht. Een terracotta kerstman, een sneeuwpop van foam, een kersttafereeltje met bewegende poppetjes. En dat allemaal voor hooguit een paar euro.

Heel verleidelijk, zulke versiersels voor een prikkie. Ik zwicht er zelf ook wel eens voor. Maar als ik dan thuiskom met weer een doos kerstballen of een paar extra lichtsnoeren vraag ik me af: is dit nou echt nodig? Als ik erbij stilsta hoeveel spullen we rond de feestdagen kopen, geeft me dat toch een onprettig gevoel. Al die grondstoffen, al die transportbewegingen, al dat afval van spullen waar mensen op uitgekeken zijn. En dat voor die paar weken in het jaar. Natuurlijk wil je je huis gezellig maken – ik ook. Maar de volgende keer dat ik een mini-kerstboompje met waxinelichthoudertjes in mijn mandje wil gooien, vraag ik me af of dat écht de feestvreugde verhoogt. Fijne feestdagen!

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten