Bericht van Rachel van de Pol: “Als je als ouder oké bent, verkloot je een kind niet zo snel”

Rachel van de Pol, blogger van Ikreddewereld.nl deelt het beste advies dat ze heeft gekregen over de opvoeding van haar dochter.

Opvoeding. Het is een onderwerp waar iedereen een mening over lijkt te hebben. Ook hier bij Sublime.

“Gewoon hard aanpakken zo’n krijsend kind.”
“Prakken? Wij geven ze hele stukken broccoli.”

En zo, tijdens zo’n gesprek hier op de redactie, opperde een redacteur het volgende idee: “Waarom ga jij niet in je columns vertellen over je leven als kersverse moeder?!”. “Leuk!”, zei ik. Maar kort daarna sloeg de onzekerheid toe. Ik dacht: wie ben ik om iets zinnigs over opvoeden te zeggen?

Ik ga nu een enorm jeukwoord gebruiken. Dus ga er maar even voor zitten… Ik ben gewoon niet zo’n moeder-moeder. Ik voel me echt diepongelukkig bij alles wat je rond het ouderschap in een klasje of een groepje moet doen. Hoe goedbedoeld ook. Dus ik spijbelde bij mijn zwangerschapsklasje, en trouwens ook bij mijn gymklasje. Want dat vond ik niet snel genoeg gaan. En van de opvoedboeken die ik cadeau kreeg, heb ik vijf bladzijden gelezen.

Maar toen dacht ik: ‘wie heeft er dan wel recht op een podium over ouderschap?’. Iemand die er wel heel veel over leest? Ik heb het idee dat we allemaal maar een beetje aanmodderen. En dat je ook met aanmodderen je kinderen groot kunt brengen. Want weet je, ik flik het nu ook! Ik ben moeder. Ik verschoon luiers, ik maak hapjes en ik loop apetrots rond met de kinderwagen. En Norah, onze lieve dochter, groeit en kruipt en eet.

Een vriend van mij gaf me, net voordat ik Norah kreeg, het beste advies dat ik tot nu toe heb gehoord: “Als je zelf als ouder oké bent, verkloot je een kind niet zo snel.”. Een simpele maar belangrijke waarheid. Dus ik ga een poging wagen. En vanaf vandaag mijn ervaringen als moeder delen.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten