Bericht van Rachel van de Pol: “Finding Nemo op mijn bord”

Rachel van de Pol, blogger van Ikreddewereld.nl heeft het soms maar moeilijk met haar vegetarische dieet.

Ik ben nu zo’n zeven jaar vegetariër. En de vragen die me het meest gesteld worden, zijn: eet je dan nog wel vleestomaten? En, eet je dan zelfs geen vis?

Op dat laatste zeg ik dan: vissen zijn toch ook dieren? Maar ik snap de vraag wel. Vissen bewegen zich in een andere wereld, onder water, waar wij maar heel af en toe een blik op werpen. En daarom kunnen ze op weinig empathie rekenen.

En ja, bij mij kwam er na een tijdje ook de klad in. Op vakantie nam ik toch die gegrilde sardines, want er was niets lekkers voor mij op de menukaart. En toen ik zwanger was, moest ik wel aan de vette vis om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar het kwam er eigenlijk op neer dat ik vis gewoon verschrikkelijk lekker vond. En dus zocht ik naar manieren om onder mijn gedragscode -geen dieren pijn doen- uit te komen.

Tot afgelopen zomer. Ik was in Sicilië en at een couscous di mare. Op mijn bord lag een klein verschroeid inktvisje. Ineens komt een beeld naar boven van mijn reis door Nicaragua. Ik ben in een helderblauwe zee, onder water, met mijn snorkel. En recht voor mijn ogen verschijnt het schattigste inktvisje dat je ooit hebt gezien. Denk Finding Nemo. Hij heeft mij nog niet in de gaten. En ik probeer niet te bewegen. Maar dan ziet hij mij toch. Een kleine pauze. En poef! Een wolkje paarsblauwe inkt. En mijn kleine vriend is verdwenen.

Ik kijk naar mijn bord. En ik weet meteen weer waarom ik er zeven jaar geleden voor koos geen dieren te eten.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

4 reacties op “Bericht van Rachel van de Pol: “Finding Nemo op mijn bord”

 1. Jos

  Hallo Rachel,
  Bedankt voor je reactie!
  Er zijn inmiddels heel veel alternatieven voor kaas (een soort kweekkaas :))
  Je kunt deze iig vinden bij de Ekoplaza supermarkten. Je zal versteld staan wat er aan keuze is!
  Als je komend weekend (27 en 28 okt) nog tijd beschikbaar hebt dan is er een leuk evenement in de Jaarbeurs in Utrecht (VegFestNL) waar je Veganistisch Nederland kunt ontdekken. Er zijn vele stands en lezingen gericht op het veganisme.

 2. Rachel van de Pol

  Beste Jos,
  Dank voor je fijne reactie. En ik ben het helemaal met je eens. Het is te krom voor woorden dat miljoenen mensen honger lijden, terwijl we zoveel voeding -die geschikt is voor menselijke consumptie- aan dieren voeden en die vervolgens slachten. Voor een kilo rundvlees is 25 kilo veevoer en 15.500 liter water nodig. Ik ga dan ook zeker naar jullie website kijken. En ik wilde het sowieso ook een keer hebben over een veganistisch dieet. Want dat is ook misschien weer krom: ik ben het helemaal met hun standpunten eens. Maar ik vind veganistisch eten nog echt te lastig. Ik eet inmiddels wel plantaardige yoghurt en ook melk. Maar van kaas kan ik geen afstand nemen. Wellicht dat er ook kweekkaas komt, net als kweekvlees:) Dat zou mooi zijn!

 3. Carlijn

  Beste Jos,
  Dank voor je berichtje en je suggestie. We zullen ze aan Rachel doorgeven!
  Hartelijk dank! Groet, Carlijn – Sublime.

 4. Jos

  Hallo Rachel,

  Wat goed dat je opkomt voor de dieren die steeds meer te lijden hebben onder onze dieetwensen!
  Ook mensen lijden onder ons consumeergedrag want we voeden in onze wereld meer dan 70 miljard landbouwdieren terwijl er meer dan 820 miljoen mensen chronisch honger lijden. Vandaag is het Wereldvoedseldag maar #ZeroHunger in 2030 zullen we niet meemaken als er niet echt iets veranderd.
  Stichting Plenty Food Nederland houdt zich bezig met echt effectieve en efficiënte ontwikkelingshulp en met voorlichting over de voordelen van plantaardige voeding. Misschien kan je daar ook een keertje aandacht aan besteden 🙂

Bericht achterlaten