Bericht van Rachel van de Pol: Waarom moeders zoveel ruzie maken over het huishouden

Blogger Rachel van de Pol kibbelt constant met haar vriend over het huishouden. Waarom maakt ze zich hier toch zo druk om?


Vroeger als tiener dacht ik dat je in een relatie ruzie zou hebben over hele verheven zaken. Politiek, vreemdgaan, intriges. Misschien keek ik iets te veel Goede tijden Slechte Tijden. Want inmiddels weet ik dat de realiteit een stuk minder sexy is.

We kibbelen over rondslingerende schoenen, wiens schuld het is dat er geen vuilniszakken meer zijn en de kleine moeite van een doekje over de tafel na het eten. Na de komst van onze dochter zijn die ruzies alleen maar toegenomen. Er is ook meer te doen. Maar er is meer aan de hand.

De hormonen hebben mij te pakken gekregen. En nu wil ik, net als mijn moeder, “de boel voor elkaar hebben”. Het is een onweerstaanbare drang die groter is dan mijn rommelige aard. Zo had ik mijn leven niet voorgesteld. Ik was de sloddervos, de creatieve, degene die mijn moeder nooit snapte als ze ging stofzuigen als mijn vader dit was vergeten. Sloofje doet het wel weer, zei ze dan. Dat DOE je toch niet, zei ik dan tegen haar.

En nu ben ook zo’n lopend cliché. Ik kan pas relaxen als de “boel aan kant is”. Een bevriende therapeut zei: wen er maar aan. Je bent nu in de eerste plaats moeder. Pas als je zorgtaken voor elkaar zijn, krijg je ruimte in je hoofd voor andere zaken. En dat hielp. Nu kan ik mijn vriend uitleggen dat ik echt nog wel leuk, grappig en lief ben, maar wel pas als de vaatwasser is ingeruimd.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten