Bericht van Shaif Basier: ‘Ik geloof niet in paspoorten’

Bankier Shaif Basier vindt dat iedereen zich vrij over de aarde zou moeten kunnen bewegen.


Ik geloof niet in paspoorten.

Als reisdocument, ja. Maar als instrument om vrij personenverkeer te beperken in de wereld door middel van visas en verblijfsvergunningen? Nee.

Niemand kiest er immers bewust voor waar je geboren wordt op aarde.

Toch maakt dit veel uit.

Als je in Duitsland, Nederland of Singapore bent geboren, kun je zonder visum naar ruim 150 landen reizen. Kom je echter uit Zuid-Amerika of Afrika, dan is dat ineens heel anders.

Als je in Duitsland, Nederland of Singapore bent geboren, kun je zonder visum naar ruim 150 landen reizen. Kom je echter uit Zuid-Amerika of Afrika, dan is dat ineens heel anders.

Je bent letterlijk de pineut als je in een gebied woont met schrijnende armoede of oorlog. En of je nou door een kogel of armoe sterft, wat maakt het uit? Waarom moeten wij politieke vluchtelingen anders waarderen dan economische? Is de ene mens waardevoller dan de andere?

Wij staan niet genoeg stil bij de privileges die wij genieten als inwoners van financieel rijke landen. We kunnen gaan en staan waar we willen.

Ik vind dat iedereen, en ook ik, als persoon met een Nederlandse, Surinaamse, en oosterse afkomst, zich vrij over de aarde zou moeten kunnen bewegen.

Daarom werk ik aan de creatie van nieuwe vluchtelingennaties en gemeenschappen die garant kunnen staan voor de mensen die nu in de financieel rijke landen ongewenst zijn.

Door middel van blockchaintechnologie, degelijk bestuur en economische innovatie kan de identificatie en de economische waardering van onze medemensen veel slimmer en ethischer worden georganiseerd.

Wij kunnen als mensheid beter dan dit.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten