Bericht van Thea Hilhorst: ‘Bedreigt deglobalisering de wereldvrede?’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Met vandaag Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit.

Internationale vrijhandel wordt gezien als belangrijke voorwaarde voor wereldvrede. Het idee is dat landen hun goede economische betrekkingen niet op het spel zullen zetten voor een oorlog. Terwijl decennia lang gewerkt werd aan handelsverdragen om de wereld verder te globaliseren en vrijhandel te stimuleren, zien we de laatste jaar een kentering. Trump is niet de eerste die de eigen economie achter tariefmuren wil beschermen. De vraag is in hoeverre dit vrede in de wereld zal bedreigen? Gaan landen weer ouderwets naar de wapens grijpen om geschillen op te lossen?

Mijn collega Mansoob Murshed doet onderzoek naar de onderliggende relaties tussen de economie en conflict. Volgens hem is de belangrijkste potentiele oorzaak van conflict op dit moment de grote en groeiende ongelijkheid op de wereld. De rijkste 1% van de wereld schijnt de helft van het vermogen te bezitten. Op het eerste gezicht zouden Trump en andere populisten dus gelijk kunnen hebben met hun beschermingspolitiek. Maar het optrekken van tariefmuren is uiteindelijk niet de oplossing. Om de economie in te zetten voor vreedzame ontwikkeling is het belangrijk om juist meer internationaal samen te werken en afspraken te maken om de gapende kloof tussen arm en rijk te verkleinen. Om te beginnen door het vermogen van de allerrijksten zwaarder te belasten.

2 reacties op “Bericht van Thea Hilhorst: ‘Bedreigt deglobalisering de wereldvrede?’

 1. Sublime

  Hi Rachel, wat jammer om te horen. Welke nummers zou je graag weer willen horen?

 2. Rachel

  Wat wordt de muziek van Sublime toch veel te druk!
  Er blijft niets van jazz over zoals een tijdje geleden echt jammer!
  Ik zet jullie vaak uit tussen 1500 uur en 1900 uur wat een herrie soms.

  Groeten
  Rachel

Bericht achterlaten