Bericht van Thea Hilhorst: ‘Congo overtreft zichzelf’

Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw vertelt dat Ebola hoop biedt voor Congo.

Sinds dit voorjaar staat er af en toe een klein berichtje in de krant over Ebola in Congo. De eerste keer dat ik het las, schrok ik me rot. Ik dacht meteen terug aan de grote uitbraak van 2014 in West Afrika. En dan nu in Congo, het land dat op alle lijstjes van goed bestuur helemaal onderaan bungelt. Ik voorzag een grote ramp.

Maar nee. Zeven maanden later blijkt de ziekte nog steeds beperkt tot een heel klein gebied. Het aantal slachtoffers is klein en er is geen sprake van een wereldbedreigende epidemie zoals 5 jaar geleden. Er zijn sindsdien betere medicijnen en vaccinaties tegen Ebola. Maar het belangrijkste blijft de organisatie van de controle.

Congo overtreft zichzelf. De overheid, het leger, de Verenigde Naties en hulporganisaties werken allemaal samen. Als er een geval van de ziekte wordt gemeld, worden de lokale leiders ingeschakeld en wordt iedereen in de eerste en tweede ring van familie, buren en kennissen van de patiënt opgeroepen en in quarantaine geplaatst. Het bestuur in Congo is overwegend dramatisch zelfverrijkend en incompetent. Maar het verhaal van Ebola geeft toch hoop. Langzaam, langzaam lijkt er ook in dit land iets te veranderen.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten