Bericht van Thea Hilhorst: “De kleinste vuurtjes brandend houden”

In het gewelddadige Oost-Congo een onderzoekscentrum opzetten om vrouwen te helpen; vrienden van Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw, doen het gewoon.


Ik help al een paar jaar een groepje Congolese vrienden die in het gewelddadige Oost-Congo een onderzoekscentrum opzetten om de positie van vrouwen te verbeteren. We doen ons uiterste best, maar ik kan niet zeggen dat het een grandioos succes is. Rommelen in de marge beschrijft het beter. Geld vinden, de bureaucratie omzeilen, onderzoekers die te veel aan hun hoofd hebben om onderzoek te doen. Het is vooral gedoe.

Toch komt het niet in ons op te stoppen. Wat bezielt ons om in een land waar het geweld steeds oplaait, een centrum in leven te houden?

Een paar weken geleden was er op mijn instituut een lezing over de actuele betekenis van filosoof Hannah Arendt en daar viel het kwartje. In een boek uit 1968, zei Arendt het precies. “Zelfs in de donkerste tijden willen we licht blijven zien, en dat komt waarschijnlijk niet van ideeën of theorieën, maar van mensen die de kleinste vuurtjes brandend houden.”

Dat is precies hoe ik het voel. Het gaat in Congo nooit goed, nieuw geweld loert altijd om de hoek. Maar toch gaan mijn vrienden door om tegen alles in leven te blazen in hun centrum. Zo houden ze de hoop op betere tijden levend.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten