Bericht van Thea Hilhorst: ”Een alternatief voor een wereld die drijft op de macht van marktwerking”

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Met vandaag Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit.

Een paar weken geleden was ik een paar weken geleden op Auberge les Liards in Frankrijk. Een herberg dat begon als een handvol ruïnes  en helemaal idealistisch wordt ingericht. Er wordt gewerkt met biologische producten uit de streek en op dit moment wordt gewerkt aan de bouw van een vakantieverblijf voor demente bejaarden en hun mantelzorgers. De herberg maakt deel uit van een netwerk dat de streek van de Auvergne op een positieve manier leefbaar wil houden. Er zijn allerlei coöperaties, voor kunst, voor streekproducten en om huizen te bouwen met materiaal uit eigen streek.

Er is zelfs een eigen valuta waarmee mensen kunnen betalen in hun eigen winkels. Vroeger dacht ik dat dit soort initiatieven van mensen waren die zich terugtrekken uit de samenleving op een idealistisch eiland. Maar langzaam maar zeker zien we dit soort initiatieven groeien, en vormen ze, als je ze optelt, een echt alternatief voor een wereld die drijft op de macht van marktwerking. Het is een vorm van social science fiction: laten zien hoe de wereld zich ook kan ontwikkelen.

Bericht achterlaten