Bericht van Thea Hilhorst: ”Het is belangrijk voor de wetenschap om de toptalenten uit de bevolking te benutten”

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Met vandaag Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit.


We denken in Nederland vaak dat we al erg geëmancipeerd zijn, maar als het gaat om vrouwelijke professors scoren we erg slecht. We halen nog niet eens de 20 %. Onderzoek toont aan dat extra geld voor de benoeming van vrouwen daadwerkelijk helpt.

Daarom heeft de Nederlandse overheid vorig jaar geld beschikbaar gemaakt om extra vrouwen aan te benoemen. Opvallend is dat juist de universiteiten die het slechtste scoren, namelijk Erasmus en Wageningen, daar niet volledig gebruik van hebben gemaakt. Zij willen niet positief discrimineren, maar wie wordt er nou eigenlijk gediscrimineerd? Meer dan de helft van de gepromoveerde wetenschappers en vrouw, maar 20 % van de hoogleraar.

Volgens socioloog Willem Schinkel hebben die universiteiten niet door dat diversiteit op een universiteit – meer vrouwen en meer gevarieerde achtergrond – niet alleen een kwestie is van emancipatie. Het is in het belang van de wetenschap om de toptalenten vanuit de hele bevolking te benutten, in plaats van alleen te putten uit een reservoir van witte mannen. Het draagt ook bij aan het hogere doel van universiteiten een voorbeeld te zijn van hoe we de samenleving willen inrichten.

Bericht achterlaten